Fra primstav til YR – løst og fast om vær og klima

Fra primstav til YR – løst og fast om vær og klima

Publisert av Kai Edgar Ruud den 12.12.23. Oppdatert 12.12.23.

14. mai.

Foredraget er en reise gjennom meteorologi og værvarsling fra den gang man bare hadde værtegn og værmerker å hjelpe seg med til dagens høyteknologiske værvarsling.

Foredraget er en reise gjennom meteorologi og værvarsling fra den gang man bare hadde værtegn og værmerker å hjelpe seg med til dagens høyteknologiske værvarsling. Vi ser på hvordan oppfinnelsen av måleinstrumenter gjorde det mulig å sette tall på været, slik at det noen hundre år senere kunne kvernes av store datamaskiner. Og vi ser på hvordan værmeldingen har blitt formidlet til brukerne. På slutten av 1800-tallet kom f.eks. værmelding med toget til Lier. Innimellom gjør vi noen humoristiske og alvorlige sidesprang.

 

John Smits er statsmeteorolog som etter ca. 40 år ved Meteorologisk institutt begynner å nærme meg pensjonistenes rekker. Han begynte som sommervikar som meteorologassistent på Blindern og har vært innom Bodø og Tromsø før han returnerte til Oslo for snart 30 år siden. Underveis har han vært innom flymeteorologi i Bodø og på Fornebu, arktisk værvarsling i Tromsø, salg av værdata og rådgivning til kunder, TV-vær og driftsleder for det meteorologiske innholdet på yr. Pluss en mengde andre prosjekter innen vær og klima. Han er bosatt på Lørenskog - ca. 2 minutter fra nærmeste skiløype når det er snø. Og akkurat det bekymrer ham veldig når det gjelder utviklingen av klimaet.